Verklarende woordenlijst

Wat is nu een mechanisch toetsenbord?
De meeste toetsenborden die worden verkocht bij een computer hebben ‘rubber domes’ onder de toetsen. Dat is dezelfde technologie die je terugvindt in de huidige afstandsbedieningen.
 
Deze rubber domes zijn gemaakt om zo goedkoop mogelijk te kunnen worden gefabriceerd.
Zelfs de dure 'high-end' toetsenborden zijn slachtoffer van deze goedkope techniek.
 
De eerste en meest belangrijkste keuze voor de aanschaf van een mechanische toetsenbord is het type switch. Elke switch heeft een eigen uniek karakter en als gevolg daarvan kan niemand in jouw plaats dus bepalen welke switch het beste bij jou als individu past.
Dat unieke karakter zorgt ervoor dat een mechanische switch een heel persoonlijke keuze wordt!

De Cherry MX switches verschillen feitelijk op 3 hoofdpunten:

Hoeveel druk/kracht moet er uitgeoefend worden op de switch om het activatie punt te bereiken: dit geeft aan hoe licht of zwaar de toets zal aanvoelen. De hoeveelheid kracht die nodig is wordt uitgedrukt in gram of centinewtons 
Met name deze eigenschappen maken dat de keuze van een switch type erg persoonlijk is.
Sommige gebruikers geven de voorkeur aan de lichte aanslag van een MX Red switch, terwijl anderen weer bij voorkeur de zware en “tactile” aanslag van de MX Clear switch nemen

Tactile of lineair: een Tactile switch heeft een duidelijk punt waarop je voelt dat je het activatie punt bereikt hebt. Er is een 'bump' te voelen wanneer je de toets indrukt. Lineair betekent dat je deze 'bump' niet hebt maar juist een geleidelijk opbouwende druk hebt van begin tot einde.
Tactile switches (Blue Switches) zijn eerder populair bij typisten en RTS games (zoals Starcraft 2) vanwege de duidelijkheid of je geklikt hebt of niet.
Lineaire switches zijn door hun eigenschappen weer meer geliefd bij spelers van FPS, Arcade, racegames etc... omdat deze games eerder vereisen dat een toets gedurende lange tijd ingehouden wordt, dan weer snel heel kort loslaten, dan weer dubbelklikken, enz... .

Clicky: sommige tactile switches geven naast de voelbare 'bump' ook een duidelijk hoorbare klik. Sommige mensen houden hiervan, anderen vinden dit storend. Het moet wel gezegd dat alle mechanische toetsenborden nogal lawaaierig zijn indien je veel bottomed. Wanneer je de toetsen dus volledig indrukt zal het altijd veel lawaai maken omdat de toets tegen de bodemplaat slaat.
Dit zijn meer algemene richtlijnen, je moet als gebruiker zelf bepalen wat je het fijnst vind.

De diverse switches ervaren, is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur, er zijn diverse waardes, zodat je een idee krijgt hoe een bepaalde switch zich verhoud tot het gebruik van de verschillende doeleinden. De verschillen zijn refererend hieronder aangegeven.
Voor Gamen;
Voor Typen;
Totale Balans per switch type; 

#KRO
Meer toetsen tegelijk indrukken
#KRO
De meeste "rubber dome" toetsenborden kunnen slecht een beperkt aantal toetsen tegelijk registreren. Wanneer je te snel bent voor je toetsenbord of bijvoorbeeld tegelijkertijd de toetsen tijdens het spelen van spellen voor bukken, schuin achteruit en springen inhoudt kan dit voor problemen zorgen.

Hoeveel toetsen een toetsenbord tegelijkertijd kan registreren wordt ook wel ''Key Rollover'' genoemd. Dit wordt als volgt aangegeven :

"getal" KRO

bv. 
2KRO = 2 toetsen tegelijk
6KRO = 6 toetsen tegelijk
NKRO = geen beperking

Naast dit aantal toetsen kunnen ook nog steeds de modifier keys gebruikt worden: SHIFT, CTRL, ALT, Windows-key. Deze worden dus niet meegerekend.

Bijna alle mechanische toetsenborden hebben NKRO.

Een test die je kan uitvoeren om te kijken hoe dat bij jouw toetsenbord zit gaat als volgt: houd zowel je linker als rechter shift ingedrukt en probeer het volgende te typen: 

THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG.
 
Bij de vele (voornamelijk USB) toetsenborden komen veel letters niet in beeld, omdat bepaalde letters in combinatie met de twee shift Keys niet meer worden geregistreerd of herkend.
Dit word veroorzaakt door de USB. Met deze aansluiting kan in principe geen volledige N-Key Rollover worden gerealiseerd, vaak is dit beperkt tot max. 6 toetsen. Sommige fabrikanten hebben daar op slimme manier een oplossing voor gevonden maar ondanks die "foefjes" blijft PS/2 toch de voorkeurs aansluiting op de computer

Cherry MX Black switches 
Tactile: Nee
Clicky: Nee
Actuatie kracht: 60g (40g-80g overall) 60 gram AF
Gamen 8,09
Typen 5,88
Totale Balans 6,69


Deze switches zijn lineair, net als Red Switches, maar vereisen 60 g activatie kracht (soms zelfs meer). Deze switches hebben een vrij zware aanslag 

Black switches zijn anders dan Blue en Brown switches. Ze hebben geen voelbare noch hoorbare klik, en de typbeleving is zwaar. De kracht die je uitoefent is lineair.

Blacks switches worden vooral gebruikt in toetsenborden voor gamers en aangeschaft door gamers omdat ze vooral goed zijn voor actievolle games waar je snel en veel toetsen volledig indrukt en snel weer loslaat.

> Ideaal voor FPS, MMO, ...
> Combinatie van zwaar en het ontbreken van feedback maakt de Black op papier dus minder geschikt en ook minder fijn voor langdurig typen

 

Cherry MX Red switches
Type: lineair Switch
Tactile: nee
Clicky: Nee
45 gram AF
Gamen 9,29
Typen 7,38

Totale Balans 8,12

Deze switches zijn lineair en niet- Tactile, dat betekent, geen hoorbare- of voelbare klik, ze vereisen dezelfde hoeveelheid Actuatiekracht op de toetsen (45 g). Red switches hebben een hele lichte toetsaanslag en er zijn mensen die er moeilijk mee kunnen typen omdat ze zo weinig kracht nodig hebben om aan te slaan met ongewenste toetsaanslagen tot gevolg

Cherry MX Brown switches
Type: Tactile Switch
Tactile: Ja
Clicky: Nee
Actuatie kracht: 45g
Gamen 8,58
Typen 8,49

Totale Balans 8,36

Deze switches zijn vergelijkbaar met Blues vanwege het feit dat deze switches ook een voelbare “klik” hebben. Er is geen klik geluid in deze “bump” en de switch vereist minder kracht (45 g )bij Actuatie en 55 g tot de bodem. 

Ze combineren een lichte voelbare "bump" zonder geluid met een prettig lichte aanslag. Bovendien ligt het reset point nagenoeg op het "actuation point". Je hoeft dus je toets niet hoog op te laten komen.

De Brown heeft hierdoor vaak de voorkeur van mensen die een beetje van alles doen. Je krijgt minder, maar nog steeds merkbaar feedback voor het typen/RTS games en tegelijk zijn FPS, MMO, ... toch iets fijner te spelen op Brown (in tegenstelling tot Blue). Brown wordt gezien als de veilige 'tussenweg'.

Geeft nog steeds (een lichte) feedback maar is subtiel voelbaar vergeleken met de blue switch
Lichte aanslag
Vaak wat duurder

Cherry MX Blue switches
Type: Tactile & Clicky Switch
Tactile: Ja
Clicky: Ja
Actuatie kracht: 50g 
Gamen 7,03
Typen 8,61

Totale Balans 7,52

Deze switches hebben 50 g kracht om tot het activatiepunt te komen, en ~ 60 g kracht om tot de bodem te komen. Het reset point (het punt waar je langs moet om de toets opnieuw te kunnen indrukken) ligt hoog waardoor je je vingers bijna helemaal moet optillen om de toets nog een keer te kunnen aanslaan. Dit is erg fijn als je veel typt en ook in bepaalde games, zoals bijvoorbeeld Starcraft 2
Blue switches staan ​​bekend om hun "klik" geluid en doen denken aan de “buckling spring” switches die vroeger werden gebruikt in oude IBM Model M toetsenborden. Daarnaast hebben ze een voelbare "bump", dit betekent dat de activatie van de toets op dat punt ligt. Als gevolg van het hogere reset punt en de nodige kracht, kunnen Blue switches vermoeiend zijn

 

Cherry MX Clear switches
Type: Tactile Switch
Tactile: Ja
Clicky: nee
Actuatie kracht: 55g


Deze switches zijn erg moeilijk te vinden maar af en toe kan je een toetsenbord vinden met Clears,
Zoals de Deck Legend
Ze zijn zwaarder qua aanslag dan de andere Cherry MX switches en hebben een grotere "tactile bump". Hierdoor is het zeer duidelijk wanneer de toets aangeslagen is, maar is het tegelijkertijd makkelijker om rond het actuatiepunt te blijven hangen. Iets wat handig kan zijn bij sommige games en na gewenning de switch in gebruik een stuk stiller kan maken. 

Doordat de toetsaanslag vrij zwaar is, kunnen ze voor sommige mensen vermoeiend zijn bij langdurig gebruik. Om deze reden wordt deze switch dan ook vaak afgeraden als eerste mechanische keyboard.

MX Clears zijn prettig voor mensen die MX Brown Switches te licht vinden en MX Blue Switches te veel geluid vinden maken.

Zwaarder dan de Black Cherry MX Switches.
Tactile feedback zoals de Brown Sherry MX Switches.

 

Cherry MX Green Switch;

Vaak een zwaardere Blue genoemd. Of je kan ook zeggen dat de greens een combinatie maken van Blue en black:

 


- Actuatie kracht 80g
- Zwaar, zoals de Clear.
- Tactile feedback zoals de Clear.
- Hoorbare feedback zoals de Blue.

 

 

Type: Rubber dome switch
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g – 60g (varieert per model)


Dit is dus dé standaard Rubber dome switch.

Veel gebruikers van mechanische toetsenborden hebben een afkeer van dit type toetsenbord vanwege hun veel lagere kwaliteit, omdat ze over het algemeen niet fijn typen, en soms gewoon vanwege het verlangen naar het oude IBM Model "M" toetsenbord

 

Scissor switch
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g – 65g (wisselend per modelen merk)


Deze switches worden vaak gebruikt voor het toetsenbord gedeelte van laptops en slim line keyboards. Ze zijn dun, goedkoop en gaan langer mee dan gewone rubber domes. Deze toetsen gebruiken nog steeds het principe van een rubber dome, maar de rubber dome drukt de toets niet omhoog, hiervoor zorgt het schaarmechanisme. 

Ook de chiclet toetsenborden van Apple en andere laptops zijn op dit principe gebouwd. De actuatiekracht is hoog maar het voelt licht omdat de afstand tot de bottom & actuatie niet heel groot is. Ze hebben minder lang nodig om omhoog te komen na een aanslag en ze typen daarom al een stuk beter dan rubber domes. Omdat het rubber minder belast wordt gaan ze al een stuk langer mee, grofweg tweemaal bij de betere modellen. Toch is ook bij de scissor switches de achteruitgang van het rubber te merken en komen ze niet in de buurt van mechanische toetsenborden. 

Goedkoop
Gaan 2x zo lang mee als rubber domes, maar komen qua feel totaal niet in de buurt van een mechanische switch. 
aanslag toetsen niet heel diep
Kwalitatief tussen mechanisch en rubber dome in